top of page
Pysselboken Solrosfrön
Pysselboken Solrosfrön för ukrainska barn på flykt

PYSSELBOKEN SOLROSFRÖN

 

Den pedagogiska pysselboken Solrosfrön är skapad för ukrainska barn på flykt. Pysselboken Solrosfrön har vuxit fram genom ett nära kreativt samarbete mellan upphovskvinnorna Viveca Nordlander och Emilie Bergman i syfte att ge stöd till flyktingfamiljer med barn i Sverige. Viveca och Emilie har tidigare arbetat tillsammans i projekten Sjukt Viktigt och Pysselboken Flyktfåglar.

Idé, kreatör och text: Viveca Nordlander, Nacka Terapi

Illustratör och formgivare: Emilie Bergman, Bergman Illustrerat

 

Om boken:

Boken är ett pedagogiskt material skapat för barn på flykt från Ukraina. Boken uppmuntrar en lekfull, kreativ och bearbetande dialog med barnet. Den har en handledning för vuxna som vägleder och tillvaratar barnets naturliga nätverk som resurs. 

Barnen får lära sig saker om Sverige, samtidigt som de får möjligheten att rita och berätta vad de känner och vad de har upplevt. Solrosen är en återkommande symbol i boken och är Ukrainas nationalblomma, en vacker blomma med stark stam och otrolig växtkraft. När solrosen växer vänder den sig alltid efter solen och har förmågan att fånga ljuset. Solrosen gestaltar styrkan hos Ukrainas folk och vi tycker solrosfrön symboliserar alla barn från Ukraina. Trots allt det svåra de upplevt har de fröets magiska kraft och kommer växa upp och bli stolta solrosor. Vår förhoppning är att boken inspirerar till kreativ glädje samt bidrar till värdefulla samtal mellan barn och vuxen. Pysselboken Solrosfrön är skriven på svenska, ukrainska, och ryska.

Här beställer du boken:

Boken är framtagen i samarbete med Skandias stiftelse Idéer för livet.

ideerforlivet@skandia.se

Ange din adress samt antal böcker. 

Idéer för livet står för utskick till såväl organisationer som privatpersoner. Dvs alla som önskar pysselböcker ska mejla till Idéer för livets brevlåda och ange adress samt antal böcker. Idéer för livet distribuerar pysselböcker så länge de har dem i lager. När de är slut så lämnar vi besked om det. De kommer att läsa mejl några gånger i veckan under sommaren och Skandias servicecenter är bemannat hela sommaren.

 

Boken är skriven på svenska, ukrainska och ryska

Författare/kreatör: Viveca Nordlander

Illustratör och grafisk form: Emilie Bergman

  • Instagram Black Square
IFL_Logo_RGB_Green.png
nacka_terapi_logo.png
Bergman illustrerat Logo
bottom of page